Siirtyminen luonnonkosmetiikkaan ei ole suoraviivainen prosessi. Omalla kohdallani se eteni pikku hiljaa ja tuote kerrallaan. Matkan varrelle on mahtunut myös askeleita taaksepäin. Valitettavan usein matkaa on hidastanut raha ja sen puute tai loputtoman pitkään kestävät ns. normikosmetiikan tuotteet.

Tuoksu oli innostuksen alku

Ensimmäinen kosketukseni luonnonkosmetiikkaan sain isosiskoltani. Hän käytti luonnonkosmetiikkaa muun muassa pesuaineissa ja meikeissä. Ihastuin hänen luona kyläilessäni pesuaineiden luonnolliseen tuoksuun. Tuoksu on siis ollut ensimmäinen sysäys tutustua lähemmin luonnonkosmetiikkaan. Ensimmäisen luonnonkosmetiikkatuotteeni sain varmasti lahjaksi siskoltani. En tosin nyt muista, mikä se oli.

Matka kohti luonnonkosmetiikkaa

Ensin kasvojenhoitotuotteet

Olen jo nuoresta lähtien tykännyt kosmetiikasta. Ensimmäisen kasvojenhoitosarjani sain jo yläasteikäisenä (taisi olla Nivea For Young). Tunsin itseni niin aikuiseksi käyttäessäni niitä. Opiskeluvuosina käytin paljon markettien halvimpia tuotteita, pelkästään budjettisyistä. Luonnonkosmetiikka oli niinä vuosina minulle lähinnä luksusta tai kaukainen unelma.

Aloin kiinnostumaan luonnonkosmetiikasta yhä enemmän lähestyessäni 25 ikävuotta. Aloin kokemaan kasvojenhoitotuotteiden osalta tarvetta siirtyä luonnollisempiin vaihtoehtoihin, maksoi mitä maksoi. Tämä johtui varmasti siitä, että tietoisuuteni lisääntyi. ”Luonnonkosmetiikkaa käyttävä kuluttaja välttyy altistumasta suurelle joukolle synteettisiä kemikaaleja, joiden mahdollisia terveysvaikutuksia ei välttämättä vielä edes tiedetä.” (Luonnonkosmetiikka.fi-sivuilta)

Ensimmäisen kokonaisen kasvojenhoitosarjan hankin kerralla vuoden 2016 I Love Me -messuilta. Se oli Ekopharma Vadelma. Ihana puhdistusvaahto, kasvovesi ja -voide sekä silmänympärysvoide. Ekopharma on kotimainen ammattikosmetiikkasarja.

Purkki kerrallaan luonnonkosmetiikkaan

Kasvojenhoitosarjaan siirtymisen jälkeen siirryin purkki kerrallaan luonnonkosmetiikkaan myös muissa kosmetiikkatuotteissa. Hiustenhoitotuotteet, vartalonhoitotuotteet sekä meikit vaihdoin luonnonokosmetiikkaan sitä mukaan kuin vanhat tuotteet loppuivat. Vartalovoiteet, shampoot ja hoitoaineet löytyivät suhteellisen helposti. Haasteita tuotti eniten sopivan ripsivärin ja meikkivoiteen/pohjustuksen löytymisessä.

Askeleita on tullut otettua myös taaksepäin. Erityisesti shampoon ja hoitoaineen osalta on ollut todella helppo sortua marketin edullisiin parin euron purkkeihin. Hinta onkin mielestäni suurin syy, miksi matka kohti luonnonkosmetiikkaa on ollut näinkin pitkä. Nyt olen kuitenkin alkanut ajatella uudella tavalla hinnasta esimerkiksi hiustenhoitotuotteille. En enää oleta löytäväni shampoota alle 3 eurolla, vaan tiedostan, että hyväksyttävä hintataso pyörii 5-10 euron välillä.

Matkalla kohti kotimaista luonnonkosmetiikaa

”Jos jokainen suomalainen ostaisi joka kuukausi 10 eurolla kotimaisia tuotteita, niin Suomeen tulisi 10 000 uutta työpaikkaa.”

Tällä hetkellä kaikki kosmetiikkatuotteeni, poisluettuna hammastahna, ovat luonnonkosmetiikkaa. Suurinosa niistä on lisäksi myös kotimaisia. Kotimaisuusastetta omassa kosmetiikkalaukussani haluankin kasvattaa yhä. Kasvojenhoitotuotteiden osalta olen jo 100% kotimainen, mutta hiustenhoitotuotteiden osalta käytän osin myös ulkolaisia tuotteita – meikeistä puhumattakaan. Tässä kohtaa olen siis vielä matkalla.

Millainen on sinun matkasi? Oletko jo matkalla vai suunnitteletko vasta?