Maailmassa on paljon asioita, jotka eivät ole hyvin. Paljon rumuutta, ilkeyttä ja pimeyttä. Paljon rakkaudettomuutta ja välinpitämättömyyttä. Näemme sitä joka päivä, jos vain haluamme katsella. Voimme vaikuttaa ja voimme muuttaa maailmaa omalta osaltamme. Voimme toisaalta myös kokea voimattomuutta ja toivottomuutta tämän suuren haasteen edessä.

Pelko ja toivottomuus lamaannuttavat

Yhden asian olen kuitenkin itse huomannut: pelko ja toivottomuus lamaannuttavat ja tekevät kyyniseksi. Sen sijaan toivo ja usko parempaan antavat voimaa. Olen sitä mieltä, että kiinnittämällä katse asioihin, jotka ovat hyvin, saa voimaa. Tämä saattaa kuulostaa ehkä kliseiseltäkin toteamukselta, mutta uskon, että se on niin.

Kauneus herättää toivoa

Tarvitsemme kauneutta ympärillemme. Enkä tarkoita tällä pelkästään ulkoista kauneutta tai sen ihanteita. Kauneuteen sisältyy niin paljon enemmän! Kauneutta on kaikki rakastettava, kaikki oikea, puhdas ja kunnioitettava, mitä näemme luonnossa, toisissa ihmisissä ja luomissamme asioissa. Mitä jos avaisit silmäsi näkemään kaiken kauniin ympärilläsi? Kenties bussissa joku nuorempi antaa paikan itseään vanhemmalle. Kenties aurinko laskee upeasti värjäten taivaan vaaleanpunaiseksi. Kenties itse voit antaa kauniin hymysi vastaantulevalle.

Onko kaikkeen kauniiseen keskittyminen ja sen ihaileminen sitä, että sulkee silmänsä maailman ongelmilta? Ei todellakaan. Maailman ongelmista on hyvä tietää, mutta pelkästään niiden katseleminen ei saa aikaan mitään todellista muutosta. Harva motivoituu töissäkään esimiehen moitteista. Positiivisesta palautteesta sen sijaan saa usein voimaa tehdä asiat vieläkin paremmin. Miksei siis sama voisi päteä maailmanparantamisessa? Motivaatio kasvaa, kun näemme siinä vielä hyviä asioita ja kaikkea kaunista.

Kirjoittaja: Hannele Keuru